Quantcast
Channel: Robotnyheter
Viewing all 2183 articles
Browse latest View live

PAL Robotics presenterar sin humanoida robot REEM-C

$
0
0

Spanska PAL Robotics håller på att utveckla nästa generations humanoida robot i REEM-serien som fått namnet REEM-C. Den påminner mycket om deras tidigare humanoida servicerobot REEM men kommer att gå på två ben likt REEM-B.

Roboten kommer börja säljas i slutet av 2013 men de som förbokar den innan 31 augusti får vissa förmåner. Den kan bland annat gå och navigera autonomt via SLAM, greppa objekt samt känna igen ansikten och tal. Totalt har roboten 44 frihetsgrader, varav 12 i benen, 14 i armarna och 14 i händerna.

REEM-C är 165 cm hög, 60 cm bred, väger 70 kilo och armarna orkar lyfta ett kilo vardera. Den har två inbyggda högtalare, fyra mikrofoner och sensorer som sonar, laser och IMU. Mjukvarumässigt är den ROS-kompatibel och kör ett Linuxbaserat system på två stycken Intel Core i7-processorer.

Specifikationer för REEM-C. Klicka för större bild.

Den tidigare roboten REEM är just nu på RoboCup, som inte bara handlar om robotfotboll, i Eindhoven. I videon nedan ser vi REEM öva sig inför RoboCup och i den andra videon hur den åker omkring på robotmässan ICRA 2013.

PAL Robotics


Veckans videor: Robotdokumentär och robotkatt

$
0
0
Den lilla roboten Kirobo ska fungera som sällskap på rymdstationen ISS. Foto: Toyota

Årets upplaga av RoboCup är nu igång och det blir lite videomaterial därifrån denna vecka samt en nyproducerad och mycket sevärd robotdokumentär med tidigare osedda bilder från Hondas hemliga Asimolabb och stort fokus på DARPA Robotics Challenge.

Den 4 augusti kommer den 34 cm höga humanoida roboten Kirobo att följa med till den internationella rymdstationen ISS för att göra den japanska astronauten Koichi Wakata sällskap. Till skillnad från Nasas Robonaut kan Kirobo förstå mänskligt tal och konversera med människor tack vare Toyotas senaste röstigenkänningsmjukvara. Tidigare har roboten testats i tyngdlöst tillstånd och Kirobo blir nu den första humanoida roboten med konversationsförmåga som skickas ut i rymden.


Toyota, Ny Teknik


I början av mars anordnades Robots on tour i Zürich då bland annat Roboy premiärvisades för allmänheten. Det var dock många fler intressanta robotar som visade där och i nedanstående klipp har man samlat godbitarna.


Just nu pågår RoboCup 2013 i Eindhoven, Nederländerna, och BotSportTV har släppt en liten teaservideo därifrån.

Man har även släppt ytterligare videoklipp med summeringar av förra årets tävling. Nedan kan summeringar av matcherna för plattformarna Standard respektive KidSize ses.


I den nyinspelade robotdokumentären ”Robot Revolution: Will Machines surpass humans?” som sändes i NHK World den 4 maj 2013 visas tidigare osedda bilder från Hondas Asimolabb och mycket fokus ligger på DARPA Robotics Challenge. De sista 10 minuterna saknas tyvärr men ska enligt videouppläggaren mest bestå av en sammanfattning av de tidigare inslagen.


Biorobotics Laboratory vid schweiziska EPFL har utvecklat en robot som springer som en katt. Roboten har fyra ben och är lika stor som en vanlig tamkatt men saknar huvud och svans. Snabb är den också och kan springa upp till sju kroppslängder per sekund. Syftet med robotplattformen är att stimulera forskning inom biomekanik och den ska även kunna användas för framtida räddningsuppdrag.


Engadget


Amerikanska Autonomous Solutions, Inc. (ASI) är ett av världens ledande företag inom autonoma fordon och har i dagsläget automatiserat över 60 olika fordonsmodeller – allt från små EOD-robotar (bombrobotar) till 350 ton tunga gruvlastbilar. I nedanstående två videoklipp visas några av deras autonoma fordon upp.


Företaget Lands Work har utvecklat en plockrobot (baserad på en Fanuc deltarobot) som kan hantera ömtåliga livsmedel såsom tofu, ett sojabönsbaserat, färskostliknande livsmedel som är vanligt i Östasien. För att tofun inte ska gå sönder får den inte flyttas för fort och roboten måste greppa den precis lagom hårt. Folk har frågat om den även kan hantera skaldjur, ägg och kött och Lands Work tror att roboten ska kunna hantera all sorts mat.


Diginfo


Baxter är inte bara en industrirobot utan även en billig forskningsrobot. I denna video demonstreras hur man kopplar in och bootar upp Baxter för första gången.


Denna Yaskawa Motoman MPL80-robot har försetts med djupseende genom Spatial Vision Robotics 3.2 och Neocortex 3.2 från Universal Robotics, Inc (ej att förväxlas med danska Universal Robots). Det gör att roboten kan se kartongerna den ska plocka upp och vilka som ligger överst. Som synes klarar den även av att släppa av dem på ett löpande band där andra kartonger rullar förbi, genom att klämma in dem i luckor som uppstår.

Bombrobot med armproteser ger nya möjligheter

$
0
0

Bimanual Dexterous Robotic Platform (BDRP, eller Robo Sally som den också kallas) är en bombrobot utvecklad av Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory (APL) som försetts med armproteser avsedda för människor.

Det gör att roboten får nästan mänsklig fingerfärdighet istället för det traditionella pincettgrepp som vanliga gripdon på denna typ av robotar annars ger. Armproteserna sitter monterade på en mobil robotplattform med fyra hjul och två kameror som ger stereosyn åt operatören.

BDRP har totalt 42 frihetsgrader; 17 i varje arm, tre i torson, tre i halsen och två i den mobila plattformen. I videon ovan ser vi hur roboten kan användas i olika simulerade scenarion för att desarmera bomber eller göra fordonskontroller och till och med kontrollera körkort. Roboten fjärrstyrs av två personer där den ena styr fordonet medan den andra kontrollerar armar och händer med specialdesignade handskar som överför rörelserna i nära realtid ner till varje enskilt finger.

Armproteserna som roboten utrustats med är av typen Modular Prosthetic Limb (MPL) som ingår i DARPA:s Revolutionizing Prosthetics-program. Målet med programmet är att ta fram en hjärnstyrd armprotes som även ska ha förmågan att kunna känna temperatur och textur med fingrarna. Mer om denna avancerade protes kan ses i videon ovan. Dessutom har CBS News-programmet 60 minutes sänt inslag om både MPL och Robo Sally.

Gizmodo

SE ÄVEN:

3D-utskrivna batterier lovande för små robotar

$
0
0

Foto: Jennifer A. Lewis

Forskare vid Harvard University och University of Illinois har utvecklat en metod för att med 3D-skrivare tillverka batterier i storlek av ett sandkorn.

Batterierna, som är av vanlig litium-jontyp, skulle bland annat kunna göra nytta i små flygande robotar, till exempel världens minsta flygande robot som även den är utvecklad vid Harvard. Ett annat tänkbart tillämpningsområde man nämner är medicinska implantat.

Prestandamässigt motsvarar det mikroskopiska batteriet kommersiella litium-jonbatterier vad gäller laddcykler och energitäthet. I videon nedan visas hur utskriften av batteriet går till lager för lager.

3D-skrivaren har ett utskriftsmunstycke som är endast 30 mikrometer brett och skriver ut i en hastighet av en millimeter per sekund. Genom att skriva ut i ett plastmaterial som innehåller nanopartiklar av litiumoxid har man lyckats skapa en anod respektive katod. Därefter tillsätts en elektrolytlösning som skapar ett fungerande batteri i mikroskala.

I förbifarten kan även nämnas att Microsoft lagt till stöd för 3D-skrivare i Windows 8.1 och kommer även själva att sälja 3D-skrivare av modell MakerBot Replicator 2 i sina butiker. Att ett så stort företag, som är dominerande på marknaden för operativsystem till persondatorer, nu officiellt stödjer 3D-skrivare är ett erkännande och kommer sannolikt göra avtryck på marknaden.

Harvard, SR, Ny Teknik

Nu kan du köpa din egen jätterobotspindel

$
0
0

Vill du ha något lite mer avancerat att skrämmas med än gummispindlarna i leksaksaffären så kanske denna robotspindel i jätteformat är något att investera i. Den är dock inte billig.

T8 heter spindelroboten från Robugtix som om du förbeställer den ”endast” kostar $1.350 (drygt 9.000 kronor exklusive moms och andra avgifter) istället för $1.500. Den 30 september 2013 räknar man med att den ska lanseras. Roboten är en octopod med 3D-utskriven kropp som påminner mycket om en spindels utseende, bortsett från vad som ser ut att vara en blålysande startknapp mitt i nyllet.

För att röra sig drivs roboten av 26 servomotorer (Hitec HS-35HD) via Bigfoot™ Inverse Kinematics Engine som ger mer naturtrogna rörelser utan att operatören som fjärrstyr roboten behöver tänka på den avancerade matten bakom. På så vis kan även nybörjare på ett enkelt sätt styra avancerade robotar. Roboten kan antingen fjärrstyras i realtid eller förprogrammeras till en serie rörelser. Dessvärre visar inte videon hur snabbt den kan gå.

Fyra stycken batterier av typ AA 4.8V NiMH krävs för att driva den ett kilo tunga roboten men dessa medföljer ej i det redan höga priset. Man får heller ingen handkontroll med, vilket rekommenderas för att styra T8. En Robugtix controller går på ytterligare $85 (nästan 500 kronor) om man förbeställer den och $100 i normalpris.

Tycker man att priset är lite väl saftigt för T8 så har Robugtix en billigare variant med sex ben (hexapod). Den heter iitsii och kostar $250 (drygt 1.700 kronor) vid förbeställning och $350 annars. Iitsii har 18 servon och använder sig även den av Bigfoot™ Inverse Kinematics Engine. Utseendemässigt ser den mer spartansk ut med nakna kretskort som kropp.

Av videon framgår att hexapoden kan rotera 90 grader per sekund och gå med en hastighet av 20 centimeter i sekunden. Styrningen för både T8 och iitsii sker trådlöst via XBee och Iitsii beräknas släppas den 31 augusti 2013.

T8, iitsii, Engadget

SE ÄVEN:

SÄPO stoppade TV4:s drönare i Almedalen

$
0
0

Det politiska jippot Almedalsveckan pågår för fullt på Gotland och förutom politiker har man kunnat se både drönare och 3D-skrivare i folkvimlet.

TV4:s kameraförsedda hexakopter väckte uppmärksamhet bland besökarna i Almedalen, såpass mycket att Säkerhetspolisen (SÄPO) förbjöd dem att använda den. ”Säpo anser att de måste se till folks säkerhet och att det finns skyddspersoner på marken, så de stoppade det hela”, säger Mattias Hägerlund, projektledare för TV4:s närvaro i Almedalen, till Dagens Media.

Se%20bilder%20fr%C3%A5n%20TV4:s%20dr%C3%B6nare%20i%20Almedalen

Det verkar även som det kommer råda flygförbud med drönare under nästa års Almedalsvecka, av säkerhetsskäl. En del av det material som TV4 ändå hann filma med sin obemannade flygfarkost går att se i videoklippet ovan.

– Säpo anser att de måste se till folks säkerhet och att det finns skyddspersoner på marken, så de stoppade det hela, säger Mattias Hägerlund, som tycker det var oväntat och tråkigt.

Enligt uppgifter som Dagens Media publicerar har TV4:s drönare följande specifikationer:

  • Pris för hexakoptern, inklusive all den utrustning TV4 använder, är runt 80.000 kronor.
  • Filmar i full HD och TV4 kan livelänka bilden ner till tv-sändningen.
  • Hexakoptern kan filma och fjärrstyras på 120 meters höjd och med en räckvidd på 500 meter. Flygtiden är 12 minuter innan batterierna måste bytas.

En annan snackis under Almedalsveckan har varit 3D-skrivare. Robert Andersson, vd för Solidmakarna, var på plats i Almedalen för att på uppdrag av Almega visa upp 3D-skrivartekniken. Som ett litet PR-jippo har man skrivit ut en kopia av alla riksdagspartiledares huvud varje dag och intresset både från besökarna och i sociala medier verkar vara stort. När Ny Teknik frågar hur intresset för 3D-skrivaren varit svarar han:

- Enormt. Många säger att detta är Almedalsveckans stora grej. Flera hade aldrig tidigare hört talas om 3D-skrivare.

På frågan om vilka trender han ser för 3D-skrivare svarar Robert Andersson:

- Att det blir vanligare att de används i produktion och inte bara för att tillverka prototyper. Det som kommer är också elektronik integrerat i utskrifterna, att man kan blanda fler material och skriva ut exempelvis tyg.

TV4 Play, DN, Dagens Media, Ny Teknik

Världens smartaste dator tar över kundtjänsten

$
0
0

För drygt två år sedan satte IBM:s superdator Watson en milstolpe för den artificiella intelligensen genom att besegra stormästarna i Jeopardy. Nu är Watson redo att börja jobba inom kundtjänst.

I slutet av maj tillkännagav IBM sin nya mjukvara Watson Engagement Advisor som anpassats för att kunna svara på frågor från kunder och ge råd om ett specifikt företags produkter. Som exempel nämner IBM bland annat ekonomisk rådgivning hos banker, telefonbolag och försäkringsbolag.

Watson Engagement Advisor kan användas både via dator och smartphone och är unikt genom att det förstår naturligt språk och kan plocka ut de väsentliga nyckelorden ur det man skriver eller säger. Watson har sedan Jeopardy blivit 75 procent mindre, 25 procent snabbare och IBM:s forskarlag har jobbat hårt med att förbättra Watsons förmåga att svara på konsumentorienterade frågor.

Ask_Watson2Ask_WatsonFoto: Jon Simon/Feature Photo Service for IBM

I våras skrev Robotnyheter om hur Watson börjat användas inom cancervården, men i och med detta blir tekniken bakom Watson äntligen tillgänglig för den stora allmänheten. Framöver lär vi kunna se hur fler och fler kundservicetjänster automatiseras och människor som sitter i stora callcenter kanske är en ovanlig syn om några år, åtminstone vad gäller de engelskspråkiga.

IBM, IBM, IDG, CS

SE ÄVEN:

Canvac Q Clean R300 – ny Roombalik robotdammsugare

$
0
0

Canvac Q Clean R300 heter en ny robotdammsugare från Canvac AB som dykt upp under året. Utseendemässigt syns att tillverkarna hämtat tydlig inspiration från Roomba 700-serien och R300 har även blålysande touchknappar, något som endast finns på toppmodellerna Roomba 780 och 790.

Funktionsmässigt har Canvac R300 vad man kan förvänta sig av en modern robotdammsugare med automatisk laddning, dubbla sidoborstar, infraröd avståndssensor, bumper, trappsensor, fjärrkontroll, HEPA-filter och även en rumsavgränsare (liknande virtual wall hos Roomba).

Den har fyra städlägen i form av auto, spot, edge och schemalagd städning. Någon video på Canvac R300 finns ännu inte men modellen baseras på den kinesiska robotdammsugaren Lilin LL-306 och en videogenomgång av denna kan ses nedan.

Canvac R300 saknar huvudborste men kompenserar med en sugkraft på 25 W och kan även anpassa sugförmågan beroende på underlag, vilket minskar energiförbrukningen med över 30 procent. Roboten är 9 centimeter hög och dammbehållaren rymmer 0,3 liter. Ljudnivån uppges ligga på 50 dB, städtiden på 90 minuter och på tio laddningar förbrukar den 1 kW.

Förutom själva robotdammsugaren och laddningsstationen medföljer även en fjärrkontroll, rumsavgränsare, extra HEPA-filter, rengöringsverktyg med borste, extra sidoborstar och en instruktionsbok på svenska. I dagsläget ligger priset för Canvac Q Clean R300 strax under 3.000 kronor.

Canvac


Veckans videor: RoboCup 2013 och EZ-Robot Revolution

$
0
0
Är uncanny valley snart överbryggd? Ansiktet ovan är renderat och animerat i realtid på en vanlig persondator.

Dags för veckans fix av robotvideor och denna gång kikar vi bland annat på robotar som spelar fotboll, robotgräsklippare på taken av New Yorks skyskrapor, ultrarealistiska 3D-renderade ansikten, nya städrobotar från Sharp, autonoma bilar och lite annat trevligt.

Rodney Brooks, som knappast behöver någon närmare förklaring, talade på TED Talks om hur robotar ska lösa framtida demografiska utmaningar och göra oss mer självständiga på ålderns höst genom att hjälpa oss med diverse vardagssysslor.


The Rooftop Gardens of New York heter det första avsnittet i serien Outdoor Engineering från Husqvarna. Avsnittet handlar om den växande (no pun intended) trenden med takträdgårdar på New Yorks höghus där det ont om både plats och tid men där folk vill ha nära till naturen. För att spara lite tid använder man sig av robotgräsklipparen Husqvarna Automower som kan klippa medan man jobbar eller gör annat.


Ett forskarlag lett av Abhijeet Ghosh vid Imperial College London och Paul Debevec vid University of Southern California (USC) har utvecklat en teknik för att skanna mänskliga ansikten med en sådan detaljrikedom att man kan urskilja varenda por. Upplösningen är 10 mikrometer, vilket innebär att varje hudcell fördelas över cirka tre pixlar. Genom att sedan applicera sin egen ljusreflektionsteknik på de skannade ansiktena kan man skapa mycket realistiska 3D-modeller av ansikten som till exempel skulle kunna användas i datorspel eller för AI-avatarer.

Faktum är att spelutgivaren Activision och grafikkortsutvecklaren NVIDIA redan samarbetar med forskarna vid USC och under spelutvecklarkonferensen GDC 2013 visade Activision och NVIDIA upp ett imponerande teknikdemo (går numera att ladda ner här) på ett realistiskt renderat och animerat ansikte som kan ses i videon nedan. Inom en inte allt för avlägsen framtid kommer tekniken sannolikt vara såpass finslipad att man lyckas överbrygga den berömda uncanny valley.

New Scientist


Även i denna veckas videor blir det ett klipp med Utahbaserade Autonomous Solutions, Inc. (ASI) och deras autonoma fordon. KSL Channel 5 har nämligen besökt ASI och sände ett nyhetsinslag om det i TV den 21 juni.


Japanska Sharp har utvecklat två nya städrobotar för industriellt bruk. Den ena påminner om en manuell städmaskin och kan städa bort våta fläckar på hårda golv. Den andra städroboten är mindre och påminner mer om en vanlig robotdammsugare. Städrobotarna förprogrammeras manuellt med det område de ska städa och beräknar sedan själva städrutten. De använder även kameror och rörelsesensorer för att upptäcka när människor korsar deras väg.


IDG


För nästan exakt ett år sedan skrev Robotnyheter om den supersnabba robothanden som alltid vann i sten, sax påse då den hade hjälp av en kamera som filmar i 1000 bilder per sekund. Nu har Ishikawa Oku Laboratory flyttat tekniken ut ur labbet och man tror tekniken inom två år ska kunna användas vid fotbollsmatcher och andra bollsporter för att alltid kunna ha bollen i centrum av bilden.


Diginfo


Det fina med quadrotorn AR.Drone 2.0 är att den kan styras från en vanlig surfplatta och det går därför att skriva appar till den som ger farkosten ny funktionalitet. Director Mode är en sådan från tillverkaren Parrot som gör det avsevärt enklare att få till professionellare filmklipp. Vi enkla knapptryck kan man få sin AR.Drone att panorera, flyga baklänges, stiga med mera.

Ett annat flygläge är ”Click & Go” som gör att man kan peka på kartan i surfplattan dit AR.Drone ska flyga (inom räckvidden för wifinätet). Man kan även ställa in med vilken altitud och hastighet den ska flyga.


EZ-Robot Revolution är en vidareutveckling av robotplattformen EZ-Robot som omfattar 3D-utskrivna delar (EZ-Bits) och även är ett helt community där användare kan dela med sig av sina egna EZ-Bits via molntjänsten EZ-Cloud. Alla komponenter integreras i robotmjukvaran EZ-Builder.


RoboCup 2013 är nu över och BotsportTV har sin vana trogen filmat matcherna. Här under följer finalmatcherna för respektive klass.


Kid Size: AUTMan (Iran) / Team DARwin (USA): 4 – 7


Teen Size: NimbRo (Tyskland) / CIT Brains Teen (Japan): 4 – 0


Adult Size: HuroEvolution AD (Taiwan) / JoiTech (Japan): 3 – 4


Standard Platform FINAL: Nao Team HTWK (Tyskland) / B-Human (Tyskland): 2 – 6

De humanoida robotarna i RoboCup är fortfarande väldigt långsamma och ramlar titt som tätt. Desto bättre fart är det i matcherna med de hjulförsedda robotarna. Här nedan en semifinalmatch mellan Tech United Eindhoven och CAMBADA från Portugal.

DARPA avtäcker DRC-roboten ATLAS

$
0
0

Igår avtäckte DARPA sin humanoida robot ATLAS som är standardroboten i DARPA Robotics Challenge (DRC), en tävling med syfte att ta fram avancerade robotar som kan hjälpa till vid katastrofer som till exempel kärnkraftolyckan i Fukushima.

ATLAS är en av de mest avancerade humanoida robotarna som byggts och den baseras på Petman, som även den byggts av Boston Dynamics. Själva huvudet med LIDAR och stereokameror, som ger roboten djupseende, är dock byggt av Carnegie Robotics. Roboten är 188 centimeter hög och väger 150 kilo – inget man vill få över sig när den ramlar med andra ord.

Gill Pratt, programansvarig för DRC, berättade vid pressträffen att ATLAS i sin nuvarande form är på ungefär samma kompetensnivå som en ettåring. IEEE Spectrum skriver att pressdemonstrationen av ATLAS var lite av en besvikelse då de enkla tester ATLAS utsattes för inte riktigt motsvarade de höga krav som ställs i DRC. Men nu finns åtminstone hårdvaran och de tävlande lagen har till slutet av december på sig att utveckla smarta algoritmer som utnyttjar roboten maximalt.

De sju lagen ska kunna återanvända sin kod från VRC i ATLAS med endast några mindre justeringar och de får inte bara varsin ATLAS-robot utan även finansiering från DARPA och teknisk support av Boston Dynamics som tillverkat roboten.

Egenskaper för ATLAS:

  • Nära mänsklig antropometri
  • 2 armar, 2 ben, torso och huvud
  • Modulära handleder som gör att robothänder från tredjepartstillverkare kan användas
  • 2 par händer kommer erbjudas för ATLAS, en variant från iRobot och en annan från Sandia National Labs.
  • Huvudmonterat sensorpaket med LIDAR, stereokameror, dedikerad sensorelektronik och perceptionsalgoritmer
  • Kraschskydd
  • 28 hydraliskt aktuerade leder
  • Är fysiskt bunden till en kabel för ström och nätverk

ATLAS_DRC-robot

Specifikationer:

  • Höjd: 188 cm
  • Vikt: 150 kg
  • Bröstkorgsdjup: 56 cm
  • Axelbredd: 76 cm
  • Ström: 480V 3-fas på 15 kW
  • Nätverk: 10 Gbps fiberoptiskt ethernet
  • Gränssnitt: C++ och ROS-API:n

Utöver de sju VRC-lagen finns även Track A som består av de lag som utvecklat sina egna robotar som DARPA också lagt upp en samlingsvideo på. Det handlar om följande sex lag:

  • Carnegie Mellon University, National Robotics Engineering Center – CHIMP
  • Drexel University – Hubo
  • NASA Jet Propulsion Laboratory – RoboSimian
  • NASA Johnson Space Center – Valkyrie
  • SCHAFT Inc.
  • Virginia Tech – T.H.O.R.

Foto och video: DARPA

Se fler foton av ATLAS på IEEE Spectrum

DARPA, DRC

Robotar ska återindustrialisera västvärlden

$
0
0

SvD Näringsliv har i en serie artiklar tagit upp återindustrialiseringen av Europa. I torsdags publicerade man reportaget ”Nya robotar ska rädda västvärlden” följt av ledaren ”Fler jobb för robotar” igår.

SvD har besökt ABB Robotics i Västerås där man intervjuat forskningschef Pierre Mikaelsson samt försäljningschef Mikael K Svensson. Den sistnämnde berättar hur gamla kunder nu flyttat fokus från låglöneländer till närproducerat. Här finns både miljöaspekten, kostnadseffektiviseringen och det faktum att arbetstillfällena flyttar hem igen.

– Våra kunder talar mycket om att optimera sin värdekedja. De vill kunna producera sina varor nära sina kunder, och också köpa från leverantörer som finns nära. Ett tag var allt fokus på att köpa och producera i lågkostnadsländer men pendeln svänger igen.

En av huvudorsakerna till att industrijobben nu flyttar från Kina och andra låglöneländer beror på de ökade lönekostnaderna och robotar jobbar ju som bekant gratis utan några krav, vilket är svårt att konkurrera med även för den flinkaste kines när robotarna samtidigt blir både billigare i inköp och mer avancerade.

Roboten kan ju arbeta dygnet runt, kräver inga löneförhöjningar, bryr sig inte om ifall arbetsuppgiften är farlig och långtråkig eller om arbetsmiljön är trist, kall och mörk. Dessutom är ju roboten aldrig bakfull, förkyld eller ofokuserad.


Ett gäng ABB FlexPicker-deltarobotar plockar frusen fisk på ett australiensiskt företag.

Många av ABB:s gamla kunder kommer från bilindustrin men de nya kunderna kommer från andra branscher och kräver robotar som bland annat ska kunna hantera livsmedel och montera elektronik. Pierre Mikaelsson berättar:

– Det handlar om att erbjuda färdiga stationer för att packa alltifrån schampoflaskor till ostar. Robotarna måste vara enkla att köra och dessutom ska det gå att bygga upp liknande stationer på flera olika fabriker runt om i världen.

ABB:s forskare arbetar just nu med att ge robotarna bättre förmågor, sensorer för artificiell syn, hörsel och känsel, skriver SvD, men ABB:s forskningschef är annars väldigt hemlighetsfull när det gäller frågor om företagets tvåarmade konceptrobot. Tidigare har dock ABB publicerat flera bilder på sin tvåarmade konceptrobot FRIDA.

Läs reportaget i sin helhet här

SE ÄVEN:

Sydkorea utvecklar jätterobotkrabba

$
0
0

Crabster CR200 heter en gigantisk robotkrabba som forskare vid Korean Institute of Ocean Science and Technology (KIOST) håller på att utveckla. Målet är att den ska kunna kravla omkring på havsbotten och bland annat undersöka gamla skeppsvrak.

Robotkrabban är en stabil pjäs som uppges väga ungefär som en Smart car och klarar av att stå emot starka havsströmmar, vilket många av dagens undervattensrobotar har problem med. Dessutom drivs Crabster inte med propellrar som göra att vattnet grumlas av sand som virvlar upp. Robotkrabban har sex ben och totalt 30 frihetsgrader och de främre benen kan även användas som armar med gripklor för att manipulera objekt.

I en konceptvideo som KIOST släppt kan man se hur krabban bland annat svetsar under vattnet, plockar upp saker som den lagrar inuti sig och fäster krokar i öglor. Tack vare 10 kameror, långdistanssonar (200 meter) och strålkastare kan roboten se under vattnet. Den verkar dock inte vara autonom utan måste fjärrstyras av människor ovanför vattenytan.

Genom att justera benens position kan Crabster vinkla sitt strömlinjeformade hölje och därigenom kompensera för havsströmmarna och i videon nedan demonstreras detta. Om ungefär en månad kommer Crabster testas utanför labbmiljön för första gången när den ska sänkas ner 200 meter till havsbotten med hjälp av en kran, skriver Gizmag.

Än så länge måste roboten strömförsörjas via en lång kabel, men det gör även att den kan vara i drift över 24 timmar åt gången. Forskarna hoppas dock kunna göra den oberoende av externa strömkällor framöver. Man studerar även hur grodor, vattensköldpaddor och vattenskalbaggar simmar under vattnet och hoppas att Crabster ska kunna ta sig fram på liknande sätt istället för att bara kravla omkring.

KIOST, Gizmag

Robotgräsklippare vs. älgar

$
0
0

Att robotgräsklippare ökat i popularitet under året har väl undgått få. Den senaste tiden har det skrivits om ökade stölder av robotgräsklippare men även ett fall där polisen lyckats spåra en stulen robot i Hjo via dess GPS.

I videon nedan ser vi när vad som ser ut att vara en Husqvarna Automower får besök av två nyfikna älgkalvar. Robotgräsklipparen ägs av en granne till Östersundsparet Marianne Hising och Widar Kristiansson som lyckades fånga det hela på film i söndags kväll.

– När den kom emot dem så backade de, och så var de tvungna att hoppa undan. Men när den sen gick åt andra hållet så gick de efter och sparkade på den, säger Marianne Hising till Aftonbladet.

Älgarnas intresse för robotgräsklipparen avtog inte i första taget. I en halvtimme nosade de nyfiket på den mystiska robotapparaten, skriver Aftonbladet som även uppger att robotgräsklipparen klarade sig oskadd, trots älgsparkarna.

Lyssna: Flera stölder av självgående gräsklippare i Jönköpings län

I Marks kommun i Västergötland har över 15 polisanmälningar om stulna gräsklippare gjorts på en dryg månad och även flera anmälningar i Jönköping, uppger Sveriges radio. De flesta robotgräsklippare idag har dock både larm och PIN-kod som ska göra dem obrukbara utanför slingan. Men om ägaren inte aktiverat PIN-koden räcker det med att tjuven stjäl även laddstationen för att kunna använda robotklipparen.

Här avtäcks DARPA:s nya superrobot ATLAS

$
0
0

IEEE Spectrum var med under avtäckningen av DRC-roboten ATLAS och har nu lagt upp en video från detta. Man intervjuar även Gill Pratt, programansvarig för DRC, samt några av de tävlande lagen.

Bland annat får vi veta att ATLAS huvud, som är framtaget av Carnegie Robotics, är utrustat med en roterande LIDAR och högupplösta stereokameror som genererar 1 Gbit sensordata varje sekund. Se den tidigare artikeln om ATLAS här.

Fästingrobot fångar och dödar fästingar

$
0
0

Vid Virginia Military Institute (VMI) har några forskare tagit fram en ”tick rover” – en robot på fyra hjul som visat sig vara synnerligen effektiv på att fånga och döda fästingar.

Fästingarna hittar sina värdar (bland annat oss människor) genom förmågan att kunna känna vibrationer upp till 15 meter bort samt doften av små doser koldioxid. Genom att använda sig av biomimikry luras fästingarna via en slang i gräset som utsöndrar koldioxid. En halvtimma efteråt är det dags för den fyrhjulsdrivna fästingroboten att åka längs denna slang med tygstycken släpandes efter sig som fästingarna sedan greppar i tron att det är en värd de kan suga blod ifrån. Tygstycket har dock behandlats med bekämpningsmedel som gör att fästingarna dör efter några timmar.

Dr. James Squire, projektledare och professor i elektroteknik vid VMI, berättar för ABC News att roboten är mycket effektiv och har fångat upp mellan 75 – 100 procent av de små blodsugande spindeldjuren i de fästingtäta områden där den testats. En fördel med denna metod är dessutom att den inte lämnar bekämpningsmedel kvar ute i naturen. Squire säger att om ytterligare tester visar sig vara framgångsfulla så planerar han att kommersialisera roboten på franchisebasis till olika skadedjursbekämpningsföretag.

Fästingbett kan bland annat överföra infektionssjukdomar som borrelia och TBE, där den sistnämnda kan ge hjärn- eller hjärnhinneinflammation. I North Carolina, USA, dog en 6-årig flicka efter ett fästingbett förra månaden.

ABC News, Expressen


Flytande metall för 3D-skrivare snart verklighet

$
0
0

Michael Dickey och hans forskarkollegor vid North Carolina State University i Raleigh har tagit fram en metod för att skapa 3D-strukturer med små droppar av flytande metall. Tekniken ska enkelt kunna anpassas för användning i 3D-skrivare.

Man använder en legering av metallerna gallium (med en smältpunkt på 27 grader) och indium som är flytande i rumstemperatur och bildar ett tunt skinn vid kontakt med luft. Skinnet är starkt nog att hålla den flytande metallens form. Forskarna har lyckats skapa cirka en centimeter höga trådar som stått rätt upp trots de flytande metallkärnorna, skriver New Scientist.

”Det faktum att de är flytande innebär att man kan omge dem med ett annat material som gummi för att göra metallstrukturer som kan stretchas och deformeras”, säger Dickey till New Scientist.

I försöken har man använt en vanlig injektionsspruta men det ska vara lätt att byta ut denna mot munstycket på en 3D-skrivare för att på så vis kunna skriva ut både isolerande plast och elektriskt ledande metall med en och samma 3D-skrivare.

Till skillnad från kvicksilver är denna metallegering inte giftig, men den är inte billig direkt med ett pris på runt 100 gånger mer än den plast som brukar användas till 3D-skrivare.

New Scientist

Veckans videor: Robotbåtar och lagerarbetande robotar

$
0
0
Denna tremetersrobot vandrar just nu omkring på Comic-Con i San Diego. Foto: Skärmdump från Youtube

Denna vecka blir det som vanligt en salig blandning av robotar och vi börjar med en blänkande sådan i rostfritt stål.

Kawasaki Heavy Industries har utvecklat världens första 7 DOF-robotarm i rostfritt stål. Den är tänkt att användas för experiment inom läkemedelsområdet där hälsovådliga kemikalier är vanligt förekommande. Tack vare den rostfria ytan kan robotarmen steriliseras med väteperoxidgas för att kunna användas i sterila miljöer.


Diginfo


Robotnyheter har tidigare skrivit om den portabla och helt autonoma drönaren eBee från SenseFly. Under Paris Air Show flög man över området med ett par av dessa och skapade en detaljerad 3D-flygfotokarta som kan ses i videon nedan.


Marsroboten Curiosity rullar fortfarande omkring uppe på den röda planeten och 2020 planerar NASA att skicka upp sin nästa robot som kommer bygga mycket på Curiosity och landa på samma sätt. I videon nedan talar NASA JPL om målen med sin nästa roverrobot. I slutet av videon tar man även upp bemannade Marsresor och hur vi kan utvinna naturresurser från Mars för att bland annat skapa bränsle till rymdfarkosterna.


Wired har släppt två intressanta videoklipp i sin serie ”The Window”. Den första är ifrån elbilstillverkaren Teslas fabrik där vi får följa med bakom kulisserna och se hur deras Tesla Model S tillverkas. De har satsat hårt på robotisering och har totalt 160 robotar och 3.000 anställda i sin enorma anläggning. Deras robotar kan även byta verktyg själva. Till exempel kan samma robot som monterar sätena sätta dit vindrutan på samma bil. Från råmaterial till färdig bil tar det endast 3-5 dagar.

Den andra videon visar lagret hos ett postorderföretag som använder sig av Kiva Systems lagerrobotar som kommer åkandes med hyllorna till personalen, vilket snabbar upp arbetsflödet avsevärt. De har till och med en ”Human Exclusion Zone” i sin lagerlokal där endast robotar får vistas.


Denna nästan tre meter höga robot promenerar omkring på San Diego Comic-Con som pågår 18-21 juli. Den byggdes på blott 24 dagar av folk från WIRED, YouTube, Stan Winston Studios, Legacy Effects och Conde Nast Entertainment. Det är förvisso en människa inuti robotdräkten som styr hela exoskelettet men det är onekligen ett tjusigt bygge. Man har även lovat att lägga upp en miniserie på Youtube som visar hur man byggde roboten.


Det har tidigare släppts flera videoklipp på denna gymnastrobot som svingar sig runt en horisontal stång. Nu har den äntligen lyckats göra en kvadrupel bakåtvolt med perfekt landning.


Avslutningsvis blir det hela sex videoklipp från AUVSI:s tävling Roboboat 2013, som pågick den 8-14 juli, där ingenjörsstudenter har till uppgift att bygga robotbåtar som ska klara sig igenom olika hinderbanor och lösa uppgifter helt autonomt.


Welcome to RoboBoat 2013 v2


Course Description 2013 v2


Meet the Roboboat Teams


Meet the Roboboats 2013


Roboboat 2013 Saturday Recap


Roboboat Static Judging v2

DRC-robotarna HUBO, RoboSimian och T.H.O.R.

$
0
0

Efter att de första deltävlingarna i DARPA Robotics Challenge (DRC) klarats av har det dykt upp bilder och videoklipp på Track A-lagens egenutvecklade robotar.

En av dessa är den humanoida roboten T.H.O.R. (Tactical Hazardous Operations Robot) från RoMeLa vid Virginia Tech. Den har en drifttid på en timma utan kabelanslutning och har större rörelsefrihet än en människa.


En robot som hängt med ett tag och som nu också ställer upp i DRC är sydkoreanska HUBO som är en av världens mest avancerade humanoida robotar.


DRC-HUBO Compliance Control


Vid svår terräng kan HUBO gå på alla fyra.


Styra en bil måste de tävlande robotarna i DRC kunna också.


HUBO klättrar upp för en stege – baklänges.


NASA ställer upp i DRC med inte mindre än två lag som utvecklar varsin robot parallellt. RoboSimian heter denna apliknande robot från NASA Jet Propulsion Laboratory (JPL) som även är den avdelning på NASA som ligger bakom Marsroboten Curiosity. Likt en riktig apa ska RoboSimian kunna använda sina fyra lemmar både för mobilitet och manipulation. På bilden nedan saknas dock händer.

Foto: NASA JPL-Caltech

DRC

7 robotgräsklippare testade av The Daily Telegraph

$
0
0
Den brittiska dagstidningen The Daily Telegraph har testat sju olika robotgräsklippare och nya modeller som Honda Miimo, Bosch Indego och John Deere Tango E5 finns med i testet. Samtliga testade modeller går att köpa i Sverige utom Flymo 1200R som … Läs mer

3D-utskrifter i hemmet lika farligt som inomhusrökning

$
0
0
Enligt en färsk studie från Illinois Institute of Technology kan 3D-utskrifter i hemmet vara lika skadligt för lungorna som att röka en cigarett inomhus. Detta har att göra med de ultrafina partiklar (UFP) som frigörs vid upphettning av plasten och … Läs mer
Viewing all 2183 articles
Browse latest View live