Quantcast
Channel: Robotnyheter
Viewing all 2183 articles
Browse latest View live

Robot ska ta hand om 30.000 labbråttor

$
0
0
Med robothantering av försöksdjur minskar risken för att sjukdomar sprids. Foto: Skärmdump från Youtube En robot som är under utveckling av Nikkyo Technos och Yaskawa Electric ska när den är färdig kunna automatisera hanteringen av laboratoriedjur som används av bland … Läs mer

DLR visar upp sin humanoida robot TORO

$
0
0
Foto: DLR (CC-BY 3.0)

Tyska rymdfartsmyndigheten DLR har tidigare visat upp sin blå robot Rollin’ Justin och sedan 2009 även ett par lika blå robotben. Nu har man byggt ut benen till en komplett humanoid robot kallad TOrque controlled humanoid RObot (TORO).

Det är vid DLR:s robotik- och mekatronikcenter man utvecklat roboten som även försetts med femfingrade händer. Nu när själva hårdvaran är klar återstår det svåraste arbetet, nämligen att skapa mjukvaran som kan få roboten att gå upp för trappor, öppna dörrar med mera. Än så länge kan den endast hålla balansen och gå långsamt framåt på mer eller mindre plant underlag.


En tidig version av TORO visas upp.

TORO har sensorer i fötterna som känner av vad den trampar på och kan kompensera för knuffar och lutningar när den står stilla, men inte lika bra när den går. Det är dock något man jobbar på att förbättra från DLR:s sida. Istället för att använda överkroppen från sin tidigare robot Rollin’ Justin har man skapat en helt ny torso med lättviktsarmar, baserade på DLR:s industrirobotar, och enklare händer som kan greppa men saknar finmotoriken hos Justins händer.

”Arbetet med TORO är en pågående process”, säger projektledaren Christian Ott. ”Syftet är inte att skapa en perfekt gående robot, utan att vara en kontinuerlig källa till ny kunskap.”

Foto: DLR (CC-BY 3.0)

DLR, Gizmag

SE ÄVEN:

Veckans videor: Slemsvampar och autonoma ubåtar

$
0
0
Vad har denna krypande slemsvamp med robotar att göra? I veckans videor får du veta. Foto: Jerry Kirkhart

Denna vecka bjuds det på slemsvamp, en färgblind cyborg med pottfrilla, robotubåtar, en tysk robotkonstnär, hexapodroboten RHex som släppts lös utanför labbväggarna och lite annat.

Den sexbenta roboten RHex har Robotnyheter skrivit om flera gånger, senast när den hade fått förmågan att hoppa både högt och långt. Nu har utvecklarna bakom roboten släppt lös den ute i det fria där vi får se den göra samma sak. Det är en lång video men cirka 7 minuter in i den kommer ett par sevärda hopp mellan två campingbänkar.


I en tidigare ”Veckans videor” denna månad kunde ni se Nvidias nya ansiktsrenderingsteknik FaceWorks i ett grafikdemo som ger ett i det närmaste fotorealistiskt ansikte på en vanlig persondator. Nu har man lyckats få in GPU-kraften från Geforce GTX Titan-korten i sin nya mobila grafikkrets Tegra 5 (Project Logan) som endast drar 2-3 watt, att jämföra med de 250 watt+ som Titan drar.

Det är med andra ord ett enormt grafiskt prestandaskutt som görs från Tegra 4 och som innebär att samma imponerande grafikdemo nu kan köras i en Androidsurfplatta som utrustats med Tegra 5. Man skulle till exempel kunna använda Androidplattan till en robot för att få ett realistiskt ansikte. I denna nya video får vi även se lite mer om hur renderingstekniken funkar.


Robotbartendern Carl jobbar på Robots Bar & Lounge i östtyska Ilmenau. Roboten har utvecklats och byggts av mekatronikingenjören Ben Schaefer som har 23 års erfarenhet av humanoida robotar. Han har använt delar av gamla KUKA-industrirobotar för att skapa Carl. Roboten hjälper de mänskliga bartendrarna att blanda drinkar och kan även föra enklare konversationer med de upp till nio kunder som får plats i baren.


Daily Mail (foton på Carl), Expressen


I nedanstående video ser vi hur roboten NAO, med hjälp av en Xtion PRO LIVE-sensor på huvudet, klarar av att ta sig fram genom ett stökigt rum. Den lilla roboten kan helt autonomt både gå runt och kliva över saker samt gå i sidled för att komma igenom trånga passager. Tänk om den även kunde städa upp i rummet innan robotdammsugaren ska köra sin runda.


Om självkörande bilar ska kunna veta var de är kan de inte förlita sig blint på GPS eftersom signalen kan försvinna när bilen kör genom en tunnel eller mellan höga skyskrapor. Därför har Marcus Brubaker och hans kollegor vid Toyota Technological Institute i Chicago utvecklat ett GPS-oberoende system som kan fastställa bilens position med tre meters precision endast med hjälp av två kameror. Det hela bygger på en mjukvara som jämför det kamerorna ser med kartdata från OpenStreetMap.


NewScientist


Neil Harbisson blev 2004 världens första officiellt godkända cyborg. Han är totalt färgblind och ser allt i gråskalor, men tack vare sin ”eyeborg” kan han höra olika färger. Han har nu uppgraderat sin eyeborg så den även kan uppfatta ultraviolett och infrarött ljus. Det innebär bland annat att han får övermänskliga sinnen och bland annat kan höra rörelsesensorer när han kliver in i ett rum eller om någon använder en fjärrkontroll. Han kan även höra om det är säkert att sola ute beroende på hur stark UV-strålningen är.


NyTeknik


Slemsvampen Physarum polycephalum är en encellig organism som ser ut som en gul slemhög, men som visat sig ha oanade egenskaper. Bland annat kan svampen hitta den kortaste vägen genom en labyrint och återskapa Tokyos järnvägsnät mellan havregryn. Nu har den blivit ett intressant forskningsobjekt för att skapa artificiell intelligens och några forskare har utvecklat världens första slemsvampsstyrda robot. Cirka 36 minuter in i SVT-programmet ”Vetenskapens värld”, som huvudsakligen handlar om vad som händer när livsmedel ruttnar, dyker slemsvampen och roboten upp. Se programmet här.


Konstnären e-David är en tysk robot, utvecklad vid Universität Konstanz, som använder sig av visuell feedback för att skapa sina alster. Den kan använda fem olika penslar och 24 färger och kan till och med rengöra penslarna. Genom att kontinuerligt fotografera målningen och analysera fotona kan e-David se var i bilden det behövs fler penseldrag för att efterlikna originalbilden. De slutgiltiga resultaten blir bättre än de flesta människor skulle kunna prestera och några av konstverken roboten målat kan ses här.


SingularityHub


Förra veckans videor avslutades med ett gäng videoklipp från RoboBoat 2013. Denna vecka blir det samma sak fast från systertävlingen RoboSub 2013, även den arrangerad av AUVSI. Årets RoboSub var den 16:e årliga tävlingen i ordningen och lagen har till uppgift att konstuera en helt autonom robotubåt som ska kunna ta sig igenom olika banor och lösa diverse problem.


Welcome to Robobsub 2013 v2


Course Intro Video Robosub v3


Meet The Teams Robosub 2013


Meet the Robots Robosub 2013


Welcome to Robobsub 2013 v3


Meet The Teams Robosub 2013 v2

3D-utskrivna drönare ska jaga knarksmugglare

$
0
0
Drönaren 2Seas har en topphastighet av 100 km/h. Foto: University of Southampton

En 3D-utskriven UAV vid namn 2Seas har designats för att flyga långa övervakningsuppdrag åt kustbevakningen i Storbritannien, Nederländerna, Belgien och Frankrike, skriver New Scientist.

Drönaren har ett vingspann på fyra meter och dubbla motorer. En första testflygning av den gjordes i början av juni och tanken är att den senare ska fungera som ett vakande öga i skyn över Engelska kanalen och Nordsjön i jakt på tjuvfiskare och knarksmugglare.

2Seas är uppföljaren till den tidigare UAV:n SULSA (Southampton University Laser Sintered Aircraft) från 2011 som var världens första helt 3D-utskrivna drönare. Efter framgångarna med SULSA lät EU flygingenjörer ledda av Southamptons Jim Scanlan och Andy Keane utveckla 2Seas.

Till skillnad från den eldrivna SULSA drivs 2Seas på bensin och kan på 7 liter flyga autonoma bevakningsuppdrag i upp till fem timmar med en hastighet av 100 kilometer i timmen. På grund av 2Seas storlek går det dock inte att skriva ut hela planet med dagens 3D-skrivare, som med SULSA, så vingarna och stjärtfenorna är gjorda av kolfiber.

Foto: University of Southampton

Drönaren har redan klarat av flera tester, bland annat kraftiga sidovindar och oväder, men ytterligare tester kvarstår. ”Om dessa prövningar löper väl ut kan denna UAV gå in i sin första tjänstgöring 2015 eller ännu tidigare”, säger Scanlan.

NewScientist

Fjäderlätt plastfolie ger elektronisk hud

$
0
0
Foto: Someya-Sekitani Group, The University of Tokyo

Forskare från Japan, Österrike och USA har utvecklat världens tunnaste och lättaste organiska kretsar som har en tjocklek på endast 2 mikrometer. Det är en femtedel så tunt som vanlig hushållsplastfolie.

Elektronikfolien med integrerade organiska transistorer väger endast 3 gram/m² och kan dessutom både skrynklas ihop och stretchas, vilket gör användningsområdena många. Till exempel kan folien fästas på människohud eller inuti munhålan för att användas inom hälso- och sjukvård.

Foto: Someya-Sekitani Group, The University of Tokyo

De integrerade kretsarna tillverkas på en mikrometer tjocka plastfolierullar, vilket gör dem skalbara och billiga att producera. ”Man kan skrynkla ihop den, kasta den i marken och trampa på den utan att ytan går sönder”, säger materialforskare Dr Martin Kaltenbrunner. Folien tål även fukt och temperaturer på upp till 160°C.

Man har tagit fram en prototypenhet av en beröringssensor i två lager där det ena lagret består av den integrerade kretsen och det andra en uppsättning av totalt 144 taktila sensorer. Tekniken skulle kunna användas till att ge känsel i proteser eller som framtida robothud, berättar Takao Someya, professor vid Tokyo universitet.

Den nya flexibla beröringssensorn är världens tunnaste och lättaste och folk kan inte känna att enheten finns där. Jag tror att denna utveckling kommer öppna upp ett brett utbud av nya tillämpningar, från system för hälsoövervakning, bärbara medicinska instrument till robothud i framtiden.

Diginfo, ABC Science, SR

IBIS kan ge robotkirurgi för 10% av kostnaden

$
0
0
Japanska IBIS utmanar marknadsledande robotkirurgisystemet da Vinci. Foto: Skärmdump från Youtube

IBIS heter ett nytt robotsystem för titthålskirurgi som utvecklas i Japan. Som en direkt konkurrent till marknadsledande da Vinci från amerikanska Intuitive Surgical siktar man på att kunna lansera sitt system till en bråkdel av priset.

Roboten påminner i sin uppbyggdnad om da Vinci men drivs helt och hållet via tryckluft. En användbar finess IBIS har är förmågan till känselöverföring. När instrumenten vidrör något skickas de små förändringarna i tryckluftsdatan vidare till masterenheten där kirurgen sitter så denne får force feedback från instrumenten som opererar patienten. Robotsystemet kan även göras mycket mer kompakt tack vare sin konstruktion.

”Naturligtvis kan man eliminera darrningar på handen, ändra rörelseration och force feedback-faktorn. Så beroende på den medicinska personalen och situationen kan parametrarna ändras på plats för att göra systemet mer lättanvänt”, berättar Kotaro Tadano, docent vid Tokyo Institute of Technology, för Diginfo.

De samarbetar just nu med kirurger för att få förslag på hur systemet kan förbättras och siktar på att kunna lansera det om 4-5 år. ”I dagsläget siktar vi på att bygga detta system för en tredjedel till en tiondel av kostnaden för robotkirurgisystemet da Vinci”, säger Tadano. Med tanke på att da Vinci-robotsystemet USÖ köpte in tidigare i år gick på 20 miljoner kronor är billigare robotar inom detta område sannolikt mycket välkommet när landstinget i framtiden ska fatta beslut om inköp.

Diginfo

Veebot – roboten som tar blodprov

$
0
0

Veebot heter en robot under utveckling som ska automatisera venpunktioner. Företaget bakom roboten tror sig kunna minska både felmarginalerna och kostnaderna med denna nya teknik.

I USA misslyckas nämligen 20-25 procent av alla venpunktioner med att dra blod på första sticket och ungefär två miljoner skador från nålstick rapporteras årligen, samtidigt som 40-75 procent av skadorna aldrig rapporteras. Veebot använder en kamera i kombination med infrarött ljus och bildanalysmjukvara för att hitta rätt ven att sticka nålen i och därefter ultraljud för att bekräfta att venen är stor nog och har tillräckligt mycket blod som pulserar.

När roboten hittat rätt ven så sticker den försiktigt in nålen. Hela processen tar ungefär en minut och det enda den assisterande personalen behöver göra är att koppla in rätt provrör eller IV-påse. Veebot hittar rätt ven 83 procent av gångerna, vilket är ungefär lika ofta som erfaren sjukvårdspersonal. Grundaren av kaliforniska Veebot, Richard Harris, vill dock få upp den siffran till 90 procent innan kliniska tester påbörjas.

Med tanke på att det dras blod en miljard gånger varje år enbart i USA uppskattar Harris att marknaden är värd runt nio miljarder dollar (cirka 60 miljarder kronor). Inledningsvis kommer man försöka sälja roboten till stora sjukvårdsinrättningar, skriver IEEE Spectrum.

De största hindren är dock förmodligen inte de tekniska utan de psykologiska. Kommer patienter låta en robot sticka dem i armen och dra deras blod? ”Om folk inte vill att en robot drar deras blod så kommer ingen att använda den. Vi tror att om denna maskin fungerar bättre, snabbare och billigare än en människa så kommer folk att vilja använda den”, säger Harris.

Veebot, IEEE Spectrum

Veckans videor: Wall-E, Kirobo och Lego Mindstorms EV3

$
0
0
Rosphere är en sfärisk robot som bland annat kan kan ta sig fram i sand. Foto: Skärmdump från Youtube

Denna vecka blir det två olika rymdrobotar, en terränggående robotboll, en titt på Lego Mindstorms EV3 som börjar säljas om en knapp månad, en mycket välgjord replika av Wall-E och lite annat i robotväg.

I söndags skickades den japanska roboten Kirobo ut i rymden och den ska efter ankomst till rymdstationen ISS hålla astronauten Kochi Wakata sällskap. ”Kirobo kommer ihåg Wakatas ansikte så den kan känna igen honom när de återförenas uppe i rymden”, säger robotens skapare, Tomotaka Takahashi, till BBC. Kirobo förstår och talar japanska och kan även komma ihåg tidigare konversationer.


IDG, Expressen


Lego Mindstorms EV3 börjar säljas den 1 september men det har redan dykt upp en del videoklipp av det på nätet. Bland annat denna uppackningsvideo för alla som är nyfikna på vad som finns i lådan. Själva kartongen återanvänds även som en bana åt robotarna man bygger.


CNET tar sig en första titt på Lego Mindstorms EV3.


Wall-E är en populär robot att återskapa men frågan är om inte denna skala 1:1-replika av Mike McMaster är den mest ambitiösa.


Tested


Rosphere heter en sfärformad robot utvecklad av Robotics & Cybernetics Research Group vid spanska Universidad Politécnica de Madrid (UPM). Den fungerar ungefär som en hamster i en boll som tar sig fram genom att omfördela tyngdpunkten i bollen. Roboten gör dock detta med hjälp av en excentrisk pendel som gör att den både kan rulla framåt, bakåt och svänga. Tack vare sin sfäriska form kan roboten ta sig fram över ojämn terräng och även i sand. Tanken är att Rosphere ska kunna användas inom precisionsjordbruk för att hålla koll på grödor.


UPM, Gizmag


Baxter fortsätter att få mjukvaruuppdateringar som ger den nya förmågor. Version 1.1.2 av mjukvaran gör att Baxters robotarmar kan röra sig snabbare vertikalt och därmed få mer gjort på kortare tid. Vi får även en liten tjuvtitt på kommande version 2.0 av mjukvaran som bland annat introducerar möjligheten att utföra icke-vertikala plocka och placera-uppgifter.


En ny video på EZ-Robot Revolution har släppts och till julen 2013 sker lanseringen. Via modulära 3D-utskrivna delar som snäpps fast i varandra ska robotbyggande bli ännu enklare.


Även Sydkorea håller på att utveckla en robotgepard. Cheetaroid heter den och än så länge har man en bit kvar innan den springer ikapp oss människor.


IEEE Spectrum


Nasas robot Curiosity har nu rullat omkring i ett år uppe på Mars. Det firar man bland annat genom att släppa ett videoklipp där dessa 12 månader komprimerats ner till två minuter. Totalt handlar det om 548 stillbilder tagna mellan augusti 2012 och juli 2013.


Avslutningsvis en video på roboten iCub som är väldigt förtjust i sin röda boll.


Var fjärde gräsklippare som säljs är en robotgräsklippare

$
0
0
Robotgräsklipparen Lizard S1, som blev näst bäst i test av Råd & Rön, går nu att köpa för så lite som 4.995 kronor.

I år har robotgräsklipparna verkligen fått ett genombrott och media har haft artiklar om robotar som stulits, klippt av en hundsvans, fått älgbesök med mera. De senaste åren har robotarna sjunkit kraftigt i pris och börjar nu synas i allt fler svenska trädgårdar.

För bara två år sedan fanns i princip inga robotgräsklippare under 10.000 kronor. Idag finns flera modeller under 8.000 kronor och vissa så billiga som strax under 5.000 kronor (Lizard S1 hos Jula). Det gör att allt fler nu överväger att köpa en robotgräsklippare.

- Förra året slogs alla rekord, i år upplever vi rena explosionen för robotgräsklippare. Vi säljer allt vi kan få tag i. Och då är vi ändå en månad sena på grund av vintern, säger Thomas Fingal, säljbolagschef på Husqvarna, till GP.

När GP talade med Husqvarna och Stiga i slutet av juni var deras prognos att drygt 30.000 robotgräsklippare skulle säljas i år. Det skulle innebära att var fjärde gräsklippare som säljs är en robot och det är på bekostnad av åkgräsklipparna som robotgräsklipparna ökar.

– Lite förvånande att efterfrågan ökar så starkt, menar Thomas Fingal. Men samtidigt har det blivit status att ha en robotklippare, precis som med lyxiga gasolgrillar och utemöbler. Sverige ligger i topp i Europa med robotklippare, sen kommer Schweiz och nu börjar Tyskland öka ordentligt.

Thomas Olsson på Stiga tror att priserna på robotklipparna nu har stabiliserats och att det istället kommer klämmas in fler finesser i dem.

- Istället får du in mer elektronik i gräsrobotarna. Med gps-styrning och uppkoppling mot väderlekstjänster som yr.no, som skickar ut roboten innan det börjar regna.

Thomas Fingal på Husqvarna berättar även att det jobbas på att få fram en EU-standard för hur stark ström som får skickas i robotgräsklipparnas slingor. Detta då det visat sig att vissa modeller kan störa ut varandra om grannens slinga ligger för nära.

Det bästa vore kanske om man kunde eliminera slingan helt och använda någon form av LIDAR (som robotdammsugare haft i flera år) i kombination med grässensorer. Det skulle även göra att robotarna kan klippa systematiskt (som Bosch Indego) istället för kors och tvärs, vilket sparar mycket tid. Med tanke på att robotdammsugaren Neato XV-15 (som använder laserbaserad LIDAR) nu sjunkit till runt 3.000 kronor borde det vara ekonomiskt försvarbart att ha en liknande sensor i en robotgräsklippare, en produkt som generellt är flera gånger dyrare än en robotdammsugare.

GP, SVT

SE ÄVEN:

Sphero 2.0 är dubbelt så snabb

$
0
0

Idag presenterade Orbotix version 2.0 av sin robotboll Sphero. Den har nu blivit dubbelt så snabb och lyser tre gånger starkare.

I december 2011 lanserades den första versionen av Sphero och nu har man avtäckt uppföljaren, Sphero 2.0, som fått en rad förbättringar. Bland annat är den dubbelt så snabbt (2 meter/sekund), tre gånger så ljusstark och har fått ett inbyggt nivåsystem som gör att Spheros förmågor uppgraderas ju mer man använder den.

Man får även med två ramper i förpackningen och kan köpa till knottriga överdrag för $15 styck som gör att Sphero får bättre grepp i vatten (bollen är vattentät) och i terräng. Sphero styrs via bluetooth, på upp till 30 meters avstånd, via en smartphone eller surfplatta. Man kan även ladda ner fler appar (drygt 25 i dagsläget) för iOS och Android i form av AR-baserade spel med mera, precis som hos Sphero 1.0. Efter tre timmars induktiv laddning kan man rulla omkring med sin robotboll i ungefär en timma.

Zombiespel med augmented reality (AR) till Sphero.

Priset för Sphero 2.0, som släpps i slutet av augusti, kommer vara $129,99, det vill säga lite över tusenlappen när den kommer till Sverige. Samtidigt sänker man priset något på Sphero 1.0 till $109,99. Den 4 september släpps även en specialversion av Sphero 2.0 som är delvis transparent, vilket gör att man kan se innehållet. Denna version kommer säljas exklusivt via Apple Store.

Foto och video: Orbotix

Sphero, Wired, Engadget, TechCrunch

SE ÄVEN:

Drönare sätts in för myggbekämpning i Florida

$
0
0

Det är inte bara i Sverige vi plågas av mygg. Även Florida har gott om dessa och provar nu en ny metod, i form av drönare, för att hålla de blodsugande insekterna i schack.

Det absolut effektivaste sättet att utrota mygg är att göra det redan i larvstadiet. Mygglarverna kläcks i grunt, stillastående vatten och det är dessa pölar man nu kommer använda en drönare försedd med infraröd kamera för att lokalisera. Mänskliga myggjägare måste dock applicera bekämpningsmedlet (larvicid) i vattnet, men i framtiden är det mycket möjligt att drönarna kan sköta även detta.

Drönaren, som normalt används av polisen, är en UAV av modell Maveric från Condor Aerial och är ungefär i storlek med en fågel med en längd på drygt 75 centimeter och vikt på runt ett kilo. Priset för den ligger på cirka $80.000 (drygt en halv miljon kronor) inklusive heltäckande försäkring och den 26 augusti har flera myndigheter bjudits in av Florida Keys Mosquito Control District för en testflygning.

Maveric kan avfyras direkt ur handen men tack vare de böjbara vingarna kan den även förvaras i en cylinderformad behållare både för transport och inför uppskjutning. Vingarna vecklar ut sig och återfår sin form automatiskt när UAV:n lämnar avfyrningsröret. I videon nedan, från SOFIC 2011 (Special Operations Forces Industry Conference), visas hur detta går till.

Norska TV2 har dessutom, via CBS News, rapporterat om hur jättemyggor invaderat Florida. Dessa är 20 gånger större än de myggor som normalt finns där och sticken känns rejält. Som att bli stucken med kniv, hävdar vissa.

KeysNet via IEEE Spectrum

SE ÄVEN:

Veckans videor: Terminator, lejon och sopsortering

$
0
0
Två robotar från finska ZenRobotics i färd med att sortera avfall. Foto: Skärmdump från Youtube

Denna vecka får vi bland annat återse några gamla bekanta i form av katten Max-Arthur på sin Roomba, ZenRobotics sopsorteringsrobotar och även en titt på hur Lego Mindstorms utvecklats under de 15 år som det numera funnits.

För en månad sedan kunde vi se en tremetersrobot vandra omkring på Comic-Con i San Diego. Nu har Stan Winston School lagt upp ett par videoklipp där man visar hur roboten byggdes. I det första klippet, som är från Tested.com, får vi bland annat veta att det inte finns någon hydralik i roboten. Istället används ljudeffekter som synkroniseras med rörelserna via Arduino. Det sitter dessutom lasersensorer i fötterna för att känna av när de lyfts och sätts ner.

Stan Winston School har även byggt robotar till Terminatorfilmerna och här nedan får vi se robotar av modell T-1 från Terminator 3 samt T-600 från Terminator Salvation (del 4 i filmserien).


På tal om Terminator så har den ryska nyhetskanalen RT intervjuat mannen med ”Terminatorarmen”, Nigel Ackland, i samband med Global Future 2045 conference.


Skysweeper heter en robot, byggd av studenten Nick Morozovsky vid University of California San Diego, med syfte att kunna inspektera högspänningsledningar. Den består till stor del av 3D-utskrivna delar och att skala upp den beräknas kosta mindre än $1.000, vilket är en bråkdel av vad existerande inspektonsrobotar för kraftledningar kostar.

Roboten tar sig även fram snabbare genom en rörelse som påminner om den hos en mätarlarv. Man skriver att roboten skulle kunna utrustas med induktionsspolar för att ta tillvara på energi från kraftledningen, vilket skulle göra det möjligt för den att klättra omkring i flera veckor eller månader.

NyTeknik


Denna animerade kortfilm förklarar på ett pedagogiskt sätt hur artificiell intelligens kan få maskiner och robotar att lösa komplexa problem trots att de inte fungerar som våra mänskliga hjärnor. Det handlar istället i grunden om stora datamängder och sannolikhet.


Det har varit Shark Week och katten Max-Arthur har dragit på sig hajkostymen och tagit sig en tur på sin kära Roomba igen. Snart fem miljoner visningar på Youtube talar väl för sig självt.


Svenska Bitcraze fortsätter att utveckla sin nanoquadrotor Crazyflie och har nu implementerat experimentellt stöd för att kontrollera den via rörelsesensorn Leap Motion.

Under kvällen dök även nedanstående video upp där Crazyflie får en slags autopilot med hjälp av Kinect och OpenCV. Mer info finns på Bitcraze.se.


Denna video visar hur finska ZenRobotics sopsorteringsrobot används i praktiken. I detta fall är det nederländska Baetsen som installerat ett system med två ZRR-robotar (ZenRobotics Recycler). Roboten kan via ett flertal sensorer skilja mellan till exempel trä, metall och sten och sortera dessa i rätt behållare. Läs mer om hur ZRR fungerar här.


Att använda fjärrstyrda robotar, både i luften och på land, har blivit allt vanligare bland naturfilmare. Det ger dem möjlighet att komma mycket närmare vilda djur än de tidigare kunnat. I klippet nedan från National Geographic får vi se närgångna bilder på vilda lejon i Serengeti nationalpark, Tanzania. En del av resultatet kan ses i denna multimediapresentation som även är en bra demo på vad man kan åstadkomma med HTML5 i en webbläsare nuförtiden.

NyTeknik


Vi avslutar med denna video om Lego Mindstorms som firar 15 år. Videon visar hur produkten utvecklats genom åren, från det första kitet 1998 fram till dagens Lego Mindstorms EV3 som börjar säljas om bara ett par veckor.

Nasas Robosimian gör pull-ups med benen

$
0
0

Foto: NASA JPL-Caltech

Nasa deltar med två olika robotar i Darpa Robotics Challenge (DRC). Den ena är den apliknande roboten Robosimian från Nasas Jet Propulsion Laboratory (JPL) som man nu släppt en video på.

I videon visar man först upp en prototyp av den trefingrande robothand, från Stanford University, som Robosimian ska använda. Därefter får vi se roboten hänga upp och ner i en ställning och göra pull-ups med benen. Den visar även prov på sin balansförmåga genom att balansera en vas samtidigt.

Avslutningsvis visar man datorsimuleringar av hur den färdiga roboten förväntas fungera när den vrider om en ventil samt klättrar upp för en stege. Det unika med Robosimian är att den kommer kunna använda sina fyra lemmar både till att gå med och för manipulation. Det ger bland annat balansmässiga fördelar när roboten ska ta sig fram i ojämn terräng.

Till december måste roboten vara klar eftersom det är då den första DRC-tävlingen med fysiska robotar äger rum.

JPL, DRC

iRobot Braava 320 och 380 – robotmoppar med lokalsinne

$
0
0
iRobot Braava 380 med tillhörande NorthStarkub. Foto: Business Wire

Hösten 2012 köpte iRobot upp konkurrenten Evolution Robotics som utvecklat robotmoppen Mint. Nu har man återlanserat städroboten under det nya namnet iRobot Braava.

Idag lanseras modellerna Braava 320 och Braava 380 i Nordamerika. De lanserades i Europa redan i våras och är nya namn på tidigare Mint respektive Mint Plus. Braava kan torrmoppa såväl som våtmoppa och skiljer sig från iRobots övriga städrobotar genom att de vet var de städat tidigare.

Detta är möjligt via teknikerna vSLAM (visual Simultaneous Localization and Mapping) och NorthStar som Evolution Robotics utvecklat. Med varje Braavarobot medföljer en NorthStarkub som placeras på lämpligt ställe i rummet. Denna fungerar som en slags inomhus-GPS och ritar upp en, för människoögat osynlig, stjärnhimmel i taket som roboten använder för att veta var i rummet den är och var den tidigare har moppat. Det gör att Braava kan städa systematiskt och inte behöver passera samma plats flera gånger. En inte allt för vågad gissning är att iRobot kommer implementera denna teknik i sina kommande Roombamodeller.

Braava 320 är den enklaste modellen och kan antingen torrmoppa eller våtmoppa. Vid torrmoppning åker den i räta linjer och städar systematiskt. Vid våtmoppning städar den också systematiskt men sveper fram och tillbaka, ungefär som man gör när man våtmoppar för hand. I videon ovan syns hur detta går till. Man kan använda både återanvändbara moppdukar samt engångsvarianter och Braava klarar av att moppa alla hårda golvtyper som trä, vinyl, kakel och laminatgolv. Städtiden är upp till 3 timmar (75 m²) för torrmoppning och 2 timmar (24 m²) för våtmoppning.

Det som skiljer Braava 320 (vit) från Braava 380 (svart) är att den senare klarar av att städa mer än ett rum genom att den kan använda sig av flera NorthStarkuber. Den har dessutom ett Pro-Clean-system som innebär att själva moppen fylls med vätska som sedan portioneras ut jämnt under städningen. Braava 380 har även snabbare laddning och laddar på 4 timmar i normalläge eller 2 timmar i turboläge. Städtiden är upp till 4 timmar (93 m²) för torrmoppning och 2,5 timmar (33 m²) för våtmoppning.

Braava är försedd med sensorer för att känna av kollisioner, höga kanter och kan följa väggar. Eftersom Braava inte har någon sugmotor är den mycket tystgående och kan städa medan man sover om man så vill. Själva moppen fäster man enkelt via magneter och behöver man byta ut moppduken mitt under pågående städning så hittar Braava automatiskt tillbaka där den var när den startas igen.

När städningen är klar återvänder Braava dit den startade och stänger därefter av sig själv. Själva roboten är 7,9 cm hög, vilket kan jämföras med iRobots robotdammsugare Roomba som är drygt 9 cm hög. Priset för iRobot Braava 320 i Sverige ligger idag på 2.400 kronor och iRobot Braava 380 kostar 3.000 kronor.

Pressmeddelande, iRobot Braava

SE ÄVEN:

3D-scannern MakerBot Digitizer släpps i oktober

$
0
0

I våras visade MakerBot för första gången upp sin 3D-scanner Digitizer och nu har man öppnat för förbeställningar av produkten som kommer börja skeppas ut i mitten av oktober.

MakerBot Digitizer består av en roterande plattform där man placerar det föremål man vill 3D-scanna. Två lasrar (klass 1) belyser sedan objektet medan plattan det står på roterar. Under tiden fotograferar en kamera (1,3 megapixel) det hela kontinuerligt och på så vis byggs objektet upp som en 3D-modell under några minuters tid.

Därefter behöver man givetvis en 3D-skrivare för att kunna skriva ut objektet och det ska gå att göra direkt, utan redigeringar, på en MakerBot Replicator. Om man vill kan man dock modifiera objektet i den tillhörande mjukvaran för att till exempel sätta en hatt på sin scannade figur eller göra huvudet större. En av de vanligaste modifieringarna man kommer vilja göra är förmodligen att skala ner eller upp storleken på objektet och/eller justera antalet innan man skriver ut. Man kan även laga trasiga objekt man scannat in.

Objekten man 3D-scannar kan vara upp till 20×20 centimeter i diameter respektive höjd och får väga max 3 kilo. Priset som satts på MakerBot Digitizer är $1.400. I Sverige motsvarar det, med dagens dollarkurs, ett pris på drygt 10.600 kronor inklusive frakt, tullavgift, moms och en obligatorisk fraktförsäkringsavgift på $9.

MakerBot Digitizer, IDG

SE ÄVEN:


KTH-forskare ska lära robotar samarbeta

$
0
0

Dagens hemrobotar kan på sin höjd dammsuga eller klippa gräs men inte utföra mer komplexa uppgifter. Det ska nu EU-projektet RECONFIG ändra på genom att göra robotarna mer lika oss människor.

– Genom att studera varandras kroppsspråk ska våra robotar lära sig att tolka information och använda sig av den, berättar Dimos Dimarogonas, biträdande universitetslektor på KTH och koordinator för RECONFIG.

Ett av problemen man brottas med är att robotarna som samarbetar måste vara eniga om vad det är de ser och ifall objektet framför dem är till exempel en stol eller fåtölj. Detta ska lösas genom att två eller flera robotar ingår överenskommelser om de sinnesintryck som registreras, skriver KTH i sitt pressmeddelande. Det gör att robotarna blir mer flexibla och anpassningsbara i realtid.

– Om en grupp robotar är förprogrammerade att lyfta ut alla stolar ut ett rum och det dyker upp en ny stol, då kan den robot som upptäcker stolen bestämma sig för att endera lyfta ut stolen själv eller ta hjälp av sina robotkompisar, säger Dimos Dimarogonas.

RECONFIG, som bland annat drar nytta av ny forskning inom datorseende, pågår mellan 2013-2016 och har en budget på nära 20 miljoner kronor. Löper projektet väl ut kan det leda till nya, mer avancerade robotar i hemmet.

Pressmeddelande, RECONFIG

AL-KO Robolinho – robotgräsklippare med dubbla klippknivar

$
0
0

AL-KO har tillverkat åkgräsklippare ända sedan 1981 och sedan 2012 även robotgräsklippare. Idag finns de tyskutvecklade modellerna AL-KO Robolinho 100, 3000 och 4000 att köpa i Sverige.

AL-KO Robolinho 3000 är den äldsta modellen och placerar sig idag i mellansegmentet. Den har en klippkapacitet på 1.200 m², klarar lutningar på upp till 35% och har funktioner som automatisk laddning, PIN-kod, regnsensor och schemaläggning som man är van vid hos dagens robotgräsklippare. Det som gör att Robolinho sticker ut är de dubbla skärbladen som bland annat gör så chassit hålls renare.

Klippbredden hos AL-KO Robolinho 3000 är på 30 centimeter, vilket är ovanligt brett (som jämförelse har Husqvarna Automower 220 AC 22 centimers klippbredd). Det finns även en ”home”-knapp på laddnings-stationen som, när man trycker på den, gör att robotgräsklipparen genast återvänder ”hem”. Batteriet är av litium-jon-typ och klipphöjden kan ställas in i sju steg mellan 30-60 millimeter. När den brittiska tidningen The Daily Telegraph testade robotgräsklippare tidigare i år ansåg man att Robolinho 3000 var lättprogrammerad samt ”liten, snygg och kompakt med låg vikt”.

Robolinhos dubbla bioklippknivar.

Batteri: Litium-jon (2,9 Ah/25,2 V)
Max stigning: 35%
Max klippyta: 1.200 m²
Klippbredd: 30 cm
Klipphöjd: 30-60 mm
Garanterad ljudnivå: 65 dB (A)
RPM: 3400 varv/min
Dimensioner (LxBxH): 600 x 490 x 245 mm
Stöldskydd: PIN- och PUK-kod
Vikt: 8 kg
Pris: 13.995 kronor (lägsta pris i skrivande stund)

Svensk bruksanvisning till AL-KO Robolinho 3000


AL-KO Robolinho 100

AL-KO Robolinho 100 är den billigaste modellen och påminner i det stora hela om Robolinho 3000, men har en maximal klippyta på 700 m² och en aningen mindre klippbredd (28 cm). Klipphöjd, vikt, ljudnivå, dimensioner, varvtal på klippknivarna och maximal lutning är dock desamma. Lägsta pris idag ligger strax under 10.000 kronor.

Batteri: Litium-jon (1,5Ah/18V)
Max stigning: 35%
Max klippyta: 700 m²
Klippbredd: 28 cm
Klipphöjd: 30-60 mm
Garanterad ljudnivå: 65 dB (A)
RPM: 3400 varv/min
Dimensioner (LxBxH): 600 x 490 x 245 mm
Stöldskydd: PIN- och PUK-kod
Vikt: 8 kg
Pris: 9.995 kronor

Svensk bruksanvisning till AL-KO Robolinho 100


AL-KO Robolinho 4000

Slutligen har vi värstingmodellen AL-KO Robolinho 4000 som har en maximal klippyta på 2.000 m². Klippbredden är på 32 cm, vikten ligger på 10 kilo, bland annat som en följd av det kraftfullare batteriet, och den har elektriskt ställbar klipphöjd. Utöver detta påminner även denna modell i det stora hela om Robolinho 3000. Priset i dagsläget ligger på 15.900 kronor.

Batteri: Litium-jon (4,4 Ah/25,2 V)
Max stigning: 35%
Max klippyta: 2.000 m²
Klippbredd: 32 cm
Klipphöjd: 30-60 mm (elektriskt justerbar)
Garanterad ljudnivå: -
RPM: 3400 varv/min
Dimensioner (LxBxH): -
Stöldskydd: PIN- och PUK-kod
Vikt: 10 kg
Pris: 15.900 kronor

SE ÄVEN:

Veckans videor: ATLAS dyker upp och Crabster dyker ner

$
0
0

Intresset för quadrokoptrar tycks inte minska och denna vecka kikar vi på en ny sådan i miniformat samt AR.Drone 2.0 Power Edition. Vi får även se DARPA:s ATLAS-robot packas upp på MIT och en ABB-robot med bra bollsinne.

Många har klagat på Windows 8 och i version 8.1 har Microsoft därför gjort en del förbättringar av sitt nya operativsystem. En kanske lite otippad sådan är att man byggt in stöd för 3D-skrivare som bygger på Windows vanliga skrivarhantering och därför påminner mycket om denna. I nedanstående video visas hur det kan se ut och på Extreme Windows Blog finns ytterligare detaljer.


Den sydkoreanska jätterobotkrabban Crabster CR200 tog denna månad sitt premiärdopp och i videon som släppts får vi bland annat se när den använder sin sonar för att scanna av havsbottnen.

Den har även en lillebror vid namn Little Crabster (LCR200) som i denna video demonstrerar hur den kan gå på sluttande underlag.


Parrot AR.Drone 2.0 har släppts i en ”Power Edition” som inkluderar bland annat följande:

  • 1 x Parrot AR.Drone 2.0 Power Edition quadrotor
  • 1 x Limited Edition inomhusskrov
  • 1 x Limited Edition utomhushusskrov
  • 2 x 1.500 mAh laddningsbara litium-polymer-batterier
  • 3 x extra uppsättningar propellrar i olika färger + ett verktyg för dessa
  • 1 x batteriladdare

Utseendemässigt skiljer den sig från den vanliga AR.Drone 2.0 genom att vara helsvart med färgade propellrar och i Sverige säljs den för runt 3.500 kronor. I denna uppackningsvideo får vi se vad som finns i lådan hos Parrot AR.Drone 2.0 Power Edition.

Den 21 augusti flög dessutom en AR.Drone 2.0 en historisk sträcka och blev den första UAV att korsa Bosporen, det sund i Istanbul som förbinder Europa och Asien. Man använde sig av programmet QgroundControl, som har öppen källkod, för att planera rutten via GPS-koordinater. Quadrotorn flög sedan den kilometerlånga sträckan via GPS-autopiloten som ingår i AR.Drone Flight Recorder.


ATLAS-robotarna har nu skeppats ut till lagen som ska tävla i DARPA Robotics Challenge i december. MIT har lagt upp en video som visar när de packar upp sin ATLAS.


Hex heter en liten (56 x 8,5 mm) nanoquadrotor som blivit populär på Kickstarter och redan fått ihop över tio gånger sitt finansieringsmål på $10.000. Den styrs med mobilen via bluetooth 4.0 och kan strömma video via Wifi. Hex är öppen för modifiering och har bland annat stöd för FPV-glasögon.

På grund av det lilla formatet är flygtiden dock begränsad till 7 minuter. Priset på $49 för en Arduinokompatibel och hackvänlig nanoquadrotor lär dock locka en del. Den levereras som byggsats men kräver ingen lödning. Man vill även göra Hex mer autonom och vädjar därför om stöd till projektet.

Hex på Kickstarter


Den 4-22 september anordnas EuroBasket 2013 i Slovenien. Som lite PR inför detta event har ABB i samarbete med tidsskriften IRT3000 tagit fram en basketspelande robot. Den bygger på ABB:s industrirobot IRB 120 och verkar vara en hejare på att sätta bollar i korgen, men särskilt mobil är den inte.

Nissan utlovar prisvärd självkörande bil 2020

$
0
0
2020 ska det finns helt självkörande Nissanbilar att köpa till överkomliga priser, lovar företaget. Foto: Nissan

Nissans vice vd, Andy palmer, utlovade vid en presentation i södra Kalifornien i tisdags att företaget kommer kunna ha prisvärda, energisnåla och helt självkörande bilar redo för marknaden 2020.

Nissan har redan forskat intensivt i några år på autonoma fordon och samarbetar med elituniversitet som MIT, Stanford, Carnegie Mellon, Oxford och Tokyo Universitet. I Japan pågår även arbetet med att bygga upp en testbana dedikerad för autonoma fordon som ska vara klar i slutet av 2014.

Enligt Nissan ska prisnivån på de självkörande bilarna vara realistisk för konsumenter och målet är därefter att det inom två fordonsgenerationer ska finnas autonoma bilar för alla Nissanmodeller.

2007 sa Nissans vd, Carlos Ghosn, att man till 2010 skulle ha masstillverkning av en utsläppsfri bil och idag är Nissan LEAF den bästsäljande elbilen någonsin. Ghosn har nu sagt att han bestämt sig för att vara redo att introducera Nissans Autonomous Drive-teknik till 2020 och säger att man är på god väg att förverkliga målet.

Mitsuhiko Yamashita, vice vd för R&D på Nissan, brevid en av deras autonoma bilar. Foto: Nissan

I tisdags hölls Nissan 360 i södra Kalifornien där Nissan demonstrerade Autonomous Drive inför publik. Tekniken bygger på laserscannrar, kameror samt en artificiell intelligens och aktuatorer som alltsammans installerats i en Nissan LEAF. Till skillnad från Googles självkörande bil har man ingen utstickande, roterande LIDAR högst upp på taket utan all teknik är inbyggd på ett mer diskret sätt.

Autonomous Drive är en vidareutveckling av Nissans teknik Safety Shield, som kamerabevakar 360 grader runt bilen, och varnar föraren eller tar över kontrollen av fordonet vid behov. Tekniken gör att bilen kan köra autonomt på motorväg, stanna för rödljus, hålla sig inom rätt körfält eller byta körfält samtidigt som kollisioner med andra fordon eller fotgängare undviks. Detta sker dessuom utan karta men integrering med bilens befintliga navigationssystem kan också ske.

Varje år sker sex miljoner bilkollisioner i USA, till en kostnad av 160 miljarder dollar och 93% av olyckorna beror på den mänskliga faktorn, oftast på grund av ouppmärksamhet. Fördelen med en bil som fattar beslut på egen hand är att reaktionstiden är mycket snabbare och den tappar aldrig uppmärksamheten. Men tekniken är även till nytta för funktionshindrade eller äldre som annars inte klarar av att köra bil. För att inte tala om den tid man får över till andra sysslor när man slipper hålla händerna på ratten och ögonen på vägen.

WSJ, Ny Teknik, Nissan News

SE ÄVEN:

Vaktroboten Linda ska ge ökad trygghet på äldreboenden

$
0
0
Foto: Faksimil / The Telegraph

Linda heter en patrullerande vaktrobot ungefär i storlek med en människa som ska kunna larma sköterskor när fallolyckor och liknande sker på äldreboenden.

Sköterskorna idag har ett pressat schema och det kan dröja flera timmar innan de upptäcker en patient som ramlat omkull. Roboten Lindas uppgift är att åka omkring dygnet runt på ett äldreboende för att slå larm om avvikande beteende upptäcks. Till skillnad mot den svenska, fjärrstyrda roboten Giraffen är Linda helt autonom och lär sig känna igen sin omgivning.

Roboten måste dock kunna skilja på en person som ligger och sover och en som ramlat, eller objekt i samma storlek med en människa som ligger på golvet. Bland annat dessa problem har man att tampas med i EU-projektet STRANDS (Spatio-Temporal Representations and Activities for Cognitive Control in Long-term Scenarios) som fokuserar på att utveckla robotar som kan lära sig känna igen sin omgivning och agera när de upptäcker att något inte står rätt till.

Inom fem år hoppas forskarna kunna få fram en robot som när den placeras i ett vårdhem den aldrig varit i förut kommer kunna lära sig känna igen miljön och skapa igenkänningsmönster för vardagsaktiviteter såsom dörrar som öppnas och möbler som flyttas, skriver The Daily Telegraph. Roboten ska även kunna assisterna sköterskorna med uppgifter som att till exempel bära brickor.

I upp till tre månader åt gången ska robotarna kunna åka omkring utan mänsklig inblandning och kunna skilja på normalt och onormalt beteende, till exempel om en person lämnar sitt rum på dagtid respektive mitt i natten. En annan del av projektet riktar in sig på att anpassa roboten för rena bevakningsuppdrag på kontor och liknande så den kan slå larm om den upptäcker inbrott eller annan onormal aktivitet.

Rent tekniskt består Linda av en mobil robotplattform av typen Scitos G5 som hon rullar fram på. En bit upp sitter en LIDAR som scannar av omgivningen upp till 30 meter bort. Högst upp finns ett huvud med två ögon som dock är mer för människornas än robotens skull. Ögonen innehåller nämligen inga kameror utan de visuella intrycken fås från den Kinectliknande sensorn som sitter allra högst upp och ger roboten djupseende.

Enligt specifikationerna för Scitos G5 ska Linda även kunna åka och ladda sig själv när batteriet börjar bli svagt. Priset på roboten är £25.000, det vill säga över en kvarts miljon kronor.

The Daily Telegraph

Viewing all 2183 articles
Browse latest View live